Ekonomi

Türkiye’nin yeni silah ve füze satışları

Kosova, OMTAS Tanksavar Füzesini Türkiye’den tedarik etti. Böylece Kosova Ordusu, Roketsan OMTAS Tanksavar Füzesinin ilk yabancı kullanıcılarından biri oldu.

Mart 2022’de Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından SavunmaSanayiST.com’a yapılan açıklamada, “UMTAS ve OMTAS Tanksavar Füzelerimizi Avrupa ve Afrika ülkelerine ihraç ettik. Şu anda füzelerimize çok fazla talep var.” açıklamalar yapıldı.

NATO bünyesinde düzenlenen Defender Europe 2023 Tatbikatı’nda Kosova Güvenlik Gücü (FSK) envanterindeki OMTAS Füzesi ilk kez görüntülendi. Tatbikat kapsamında düzenlenen stantta OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Füze Fırlatıcı’da eğitim füzesi olduğu görüldü.

OMTAS Tanksavar Füzesi

Roketsan tarafından Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen OMTAS Tanksavar Güdümlü Füze’nin (ATGM) tripoddan ateşlenen konfigürasyonda olduğu görüldü. OMTAS Füzeleri, Türk Kara Kuvvetleri envanterinde yer alan FNSS PARS ve FNSS KAPLAN tipi Silah Taşıyıcı Araç (STA) platformları tarafından da kullanılmaktadır.

Roketsan tarafından geliştirilen OMTAS, muharebe sahasındaki zırhlı tehditlere karşı etkili bir orta menzilli tanksavar silah sistemidir. Füze, kızılötesi görüntüleme arayıcı başlığı sayesinde gece/gündüz ve her türlü hava koşulunda görev icra edebilmektedir. OMTAS Silah Sistemi; Fırlatma sistemi (füze, atış platformu, atış kontrol ünitesi), taşıma kutuları ve eğitim simülatöründen oluşmaktadır.

PMT-76-57A’nın MKE’den Kosova’ya ihracatı

FSK envanterinde yer alan PMT-76-57A Platform Makineli Tüfek, ilk kez NATO bünyesinde düzenlenen ve Kosova Güvenlik Gücü’nün (FSK) de katıldığı Defender Europe 2023 Tatbikatı’nda sergilendi. Böylece MKE A.Ş. PMT-76-57A’nın Kosova’ya ihraç edildiği ilk kez ortaya çıktı.

MKE PMT-76-57A, zırhlı araçlar veya savaş gemileri gibi deniz platformlarında uzaktan komutalı silah sistemleri için geliştirildi. Kosova Güvenlik Güçlerinin, zırhlı araçlarında bulunan ASELSAN SARP top kulelerine PMT-76-57A tedarik ettiği de vurgulanıyor.

PMT-76/57A Makineli Tüfeğin özellikleri aşağıdaki gibidir:

Dakikada ortalama 750 atım
Piyade ve Tank tarafından kullanılabilir
ALTAY Tankı ile tam uyumluluk
27 farklı yeterlilik testi
Hızlı namlu değişimi
50.000 mermi ile doğrulanmış silah ömrü
+71 ve -51 şartlarında çalışabilme
SARP Tower ile tam uyumluluk

ALKAR ve VURAN’ın Kosova’dan Temini

NATO bünyesinde düzenlenen Defender Europe 2023 Tatbikatı’nda, Kosova Güvenlik Gücü (FSK) envanterinde yer alan ASELSAN ALKAR entegre VURAN aracı ilk kez görüntülendi. VURAN aracının yanında Kosova’nın daha önce Türkiye’den tedarik ettiği Otokar COBRA araçları görüldü.

Geçen yıl Kosova Türkiye’den 2 adet VURAN aracı teslim aldı. Böylece teslim alınan araçların Zırhlı Havan konfigürasyonunda olduğu ortaya çıktı. Kısa bir süre önce de Jandarma Genel Komutanlığı envanterine ALKAR ve VURAN da girdi.

VURAN Zırhlı Havan Aracı içerisinde; 120 mm havan topu, yarı otomatik mühimmat yükleme sistemi, mühimmat depolama sistemi ve atış kontrol sistemine sahiptir.

ALKAR 120mm Havan Silah Sistemi

ALKAR’da mermi otomatik olarak namluya yüklenir, gelişmiş hızlı ve hassas elektro-mekanik taret sistemi ile namlu 360 derece dönebilir ve yüksek namlu açılarında atış yapabilir. Bütün bunlar geniş bir etki alanı sağlarken, ALKAR’ın üç hava ile aynı etkiyi tek başına yapmasını sağlıyor.

Teknik Özellikler

  • Namlu : 120 mm Oluklu Harç
  • MenzilMinimum: 1500 m*
  • Maksimum : 8000 m*
  • Namlu Uzunluğu : 1900 mm*
  • Geri Tepme Kuvveti : < 25 ton
  • Ateşleme Süresi : < 1 dakika
  • Yeniden Konumlandırma Hazırlama Süresi: < 10 saniye
  • Çekim Sınırlamaları
  • Kenar : ± 3200 mil
  • Yükseliş: 800 – 1200 mil*
  • Fiziki ozellikleri
  • Genişlik: 1450 mm
  • Uzunluk: 2450 mm
  • Yükseklik : 1100 mm
KAYNAK: SAVUNMA SANAYİİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu