TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Milletvekili Can Atalay’ın tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay’ın serbest bırakılmamasını Meclis gündemine getirdi. Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sunduğu soru önergesinde, “Can Atalay’ın tahliye talebi hangi karara göre değerlendirilmiyor?”
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlamak üzere sorduğu yazılı soruyla, TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın serbest bırakılmamasını Meclis gündemine taşıdı. Kadıgil, soru önergesine ilişkin şu sözleri verdi:
“Anayasa’nın 83. maddesine ilişkin olarak tutukluluk şartları ortadan kalkmış olup, tutuklama kararı ile elde edilebilecek hiçbir hukuki menfaat bulunmamaktadır. Seçilen milletvekili Ş. Can Atalay ile ilgili olarak, Anayasa’nın 83. maddesi dikkate alındığında; Artık milletvekili olan kişinin Anayasa’nın 19. maddesinde düzenleniyor Hürriyet ve güvenlik hakkı ihlal edilmemeli Öte yandan Hatay Milletvekili Can Atalay’ın kendisine verilen tüm milleti temsil etme görevini yerine getirmesi engelleniyor. yargının Anayasa’yı ihlal etmesi nedeniyle Anayasa’nın 80. maddesi.”
“ATALAY MEP SEÇİLMİŞ OLDUĞUNDA NEDEN TBMM’DE GÖREV BAŞLAMADI”
Kadıgil, Bakan Tunç’tan şu soruların yanıtını istedi:
“Can Atalay milletvekili olmasına rağmen neden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki görevine başlamadı? Can Atalay’ın tahliye talebi hangi karara göre değerlendirilmiyor? Alenen tacizde bulunan hakimler hakkında soruşturma açılacak mı? yargı yetkisinin hukuk devletine ve millet iradesine aykırı olması Başvuru dilekçesi ve belgeleri “25 Mayıs 2023 tarihinden bu yana Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda beklemesine rağmen ilgili daireye sevk edilmemesinin sebebi nedir? ? CMK 105. madde kararına göre 3 gün içinde karar vermek zorunlu iken, bu net sorunun önüne geçmek için savcılığın belge beklemesi hukuka aykırı değil mi?”