Haber

İzmir depreminde hayatını kaybedenler unutulmadı

İzmir depreminde hayatını kaybedenler unutulmadı

Başkan Soyer, Mart ayında Halk Konut’ta “anahtar müjdesini” verdi

30 Ekim depreminde hayatını kaybeden 117 kişi, İzmir’de düzenlenen iki törenle daha anıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk kez depremzedeler için İzmir’de hayata geçirilen Halk Konutu projesinin ilk uygulaması olan Dilber Apartmanı önünde düzenlenen törende konuşan Lider Tunç Soyer, “Bundan gurur duyuyoruz. Dilber Apartmanı ile başlayan Halk Konut projesinin büyüyerek bu noktaya geldiğini görüyorsunuz. “Mart ayında anahtarları teslim edeceğiz” dedi.

İzmir’de 30 Ekim 2020 depreminde hayatını kaybeden 117 vatandaş için anma töreni düzenlendi. Tören, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatı yaptığı Halk Konut projesinin ilk uygulaması olan Bayraklı’daki Dilber Apartmanı önünde yapıldı. Depremzedelere yönelik kooperatif modelini hayata geçirdi. Lider Tunç Soyer, Dilber Apartmanı inşaatında sona gelindiğini vurgulayarak, “Dilber Apartmanı ile başlayan Halk Konut projesinin büyüyerek bu noktaya geldiğini görmek gurur verici. “Mart ayında anahtarları teslim edeceğiz” dedi.

Sirenler saat 14.51’de çaldı

Törenin ardından Başkan Soyer ve katılımcılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Bayraklı Hasan Ali Yücel Parkı’ndaki 30 Ekim Deprem Anıtı’na gitti. Saatler 14.51’i gösterdiğinde itfaiye sirenleri eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Hayatını kaybeden 117 kişi için dualar okundu ve anıta karanfiller bırakıldı.

Anma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Dilber Apartmanı Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi Lideri Elif Keskin, İZDEDA Lideri Bilal Çoban, İZBETON A.Ş. Genel Müdür Heval Savaş Kaya, Ege Şehir Planlama Kurulu Lideri Ersan Odaman, Genel Müdür Ekrem Tükenmez, ESHOT Genel Müdürü Erhan Beyefendi, İzmir İl Yönetim Kurulu Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ve Şükran Işıklı, kat sahipleri ve vatandaşlar. alınmış.

“Depremde ölmek kader değildir”

Belediye Başkanı Tunç Soyer, 30 Ekim’in büyük bir felaket ve aynı zamanda İzmir’in gördüğü en destansı dayanışma günü olduğunu söyledi. Depremden dakikalar sonra afetten etkilenen vatandaşlar için seferberlik başlattıklarını hatırlatan Soyer, şöyle konuştu: “Depremin ilk gecesinde tüm depremzedelere başlarını sokabilecekleri güvenli bir yer sağladık. Başlattığımız One Rent One Home kampanyası bir umut hareketine dönüştü. İzmir’deki toplu çalışmaya ülkemizin dört bir yanından vatandaşlarımız katıldı. Bu benzeri görülmemiş işbirliği sayesinde bir aydan kısa bir sürede depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza sıcak bir yuva sağladık. Bu kolektif çabanın bir parçası olan herkese minnettarım. Depremde ölmeye mahkum değil. Beyin sarsıntısı öldürmez. “Zamanında alınmayan önlemler ve kâr hırsıyla yapılan binalar öldürüyor.”

“İzmir’de kentsel dönüşüm kooperatiflerle buluştu”

Deprem Eylem Planı’nın sağduyuyla şekillendiğini belirten Önder Soyer, “İzmir’deki kentsel dönüşümü ‘mekansal adalet’ unsuruyla tanımladık. Bugün bu unsurla hayat bulan çok değerli bir eser olan Dilber Apartmanı’nın önündeyiz. Bu örnek bina, kentsel dönüşümü kooperatif modeliyle birleştirdiğimiz Toplu Konut Projemizin İzmir’deki ilk uygulamasıdır. Dilber Apartmanı ile başlayan Halk Konut Projesi’nin büyüyerek bu noktaya geldiğini görmek gurur verici. Anahtarları Mart ayında teslim edeceğiz. 11 kooperatifin kuruluş süreci tamamlandı ve protokol taraflarıyla sözleşme aşamasına gelindi. 20 binanın kooperatifleşme süreci devam ediyor” dedi.

“İzmir çok daha güvenli bir şehir olacak”

Halk Konut projesiyle bugüne kadar 100 bin metrekare alanda 1.100 bağımsız bölümün proje ve üretim sürecini başlattıklarını vurgulayan Lider Soyer, şöyle konuştu: “Hedefimiz 3.200 bağımsız bölümün inşaatını 100 bin metrekarede tamamlamak. Çok yakın gelecekte 80’in üzerinde kooperatifin yer alacağı 480 bin metrekarelik bir alan” dedi. . Toplu Konut modelinin bu kadar kısa sürede yaygınlaşması şüphesiz İzmirlilerin Büyükşehir Belediyemize duyduğu güvenin sonucudur. “Bize olan güvenleri devam ettiği sürece İzmir çok daha güvenli bir şehir olacak.”

Konak’la çalışmalar devam edecek

Depreme dayanıklı İzmir için temel önceliklerden birinin İzmir’deki binaların riskli olup olmadığının tespit edilmesi olduğunu belirten Lider Soyer, herkesin evinde güvenle yaşamasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. İzmir’deki bina stoğunun yüzde 80’inin eski ve eski olduğunu ve olası bir depremde risk taşıdığını kaydeden Lider Soyer, bunun ortadan kaldırılması için İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile birlikte çalıştıklarını vurguladı. Soyer, “Bayraklı ve Bornova ilçelerinde başlattığımız çalışmayı Konak’a kadar genişlettik. “Böylece ‘Afete Hazır ve Dayanıklı İzmir’ vizyonumuzun en önemli ayağı olan bina envanter çalışmaları 2024 yılı sonuna kadar kent nüfusunun yaklaşık yüzde 25’inin yaşadığı bölgede tamamlanacak.”

3 bin 600 binanın ön yapı denetim saha çalışması tamamlandı

2023 Mart ayından itibaren İzmir genelinde talebe dayalı ön yapı denetim hizmetleri vermeye başladıklarını belirten Soyer, “Bugüne kadar toplam 4 bin 100 başvuru sonucunda İzmir’in her karışını dolaşarak binayı tamamladık. 3 bin 600 binanın ön inceleme saha çalışması. Bu kapsamda İzmir’in ilçesi ne olursa olsun başvuru yapan her vatandaşımıza binalarının deprem raporlarını ücretsiz veriyoruz. “1 Kasım itibarıyla incelemelerimizin sonuçlarını hemşerilerimizle paylaşmaya başlayacağız” dedi.

Yapılan hazırlıkları anlattı

Programda İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse de sunum yaptı. Afet müdahale akış planına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İsmail Derse, acil müdahale için 30 ilçede 540 işçi ve 106 müdahale ekibinin bulunduğunu belirtti. Afet sonrası müdahale çalışmaları kapsamında barınma, sağlık, beslenme, enkaz kaldırma, atık yönetimi, altyapı, trafik ve güvenliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için çalıştıklarını vurguladı.

“Deprem mağdurlarının yanında olan bir Tunç Başkanımız vardı”

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “İzmir depremini belki Türkiye’deki herkese örnek olacak şekilde hep birlikte atlattık. Arama kurtarma işlemlerinden çadır süreçlerine, geçici barınma ve sonrasındaki uygulamalara kadar Büyükşehir Belediye Başkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz bu çalışmalar Türkiye’ye örnek olabilecek ölçektedir. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde meclislerimize getirdiğimiz planlamayla vatandaşlarımızın özellikle K uçlarıyla inşaat kaybı olan metrekarenin yüzde 20-30 civarındaki kısmını vatandaşlarımıza iade ettik. İlerleyen dönemlerde yüzde 20’lik imar artışıyla depremzedelerin ekonomik krizden kaynaklanan hasarlarını hafiflettik. Bunları yaparken arama kurtarma süreçleri dışında tüm süreçlerde yalnız olduğumuzu söyleyebiliriz. Pes etmedik, çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi yanımızdaydı ve aklıyla, vicdanıyla, duruşuyla her zaman depremzedelerin yanında olan bir Tunç Önderimiz vardı orada. “Desteklerinizden dolayı tüm Bayraklı halkı adına sizlere saygı ve hürmetlerimi sunuyorum” dedi.

“Halk Konut’a çok inanıyoruz”

İzmir Deprem Mağdurlarıyla Dayanışma Derneği (İZDEDA) Lideri Bilal Çoban, “Acımız hâlâ taze, kayıplarımızın ardından hâlâ gözyaşı döküyoruz. Biz Halk Konut’u yaratırken bunu Tunç Önderimize ve Serdar Önderimize sunduk. Ne kadar değerli olduğunu anlatabildik. Depremzedelerimizi burada buluşturabilmek çok değerliydi. Uzlaşma dedik. Bunlar çok değerlidir. Ülkemizde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılıyor ama sürdürülemiyor. Halk Konut’a çok inanıyoruz, çok çalışıyoruz ve büyümeye devam edeceğine inanıyoruz. İnşallah artık İzmir’in riskli yapılarının tamamını dönüştürebiliriz. Tunç Önderimizin böyle bir vizyonu vardı. Biz buna çok inanıyoruz dedi.

Bizim için burası bir bina değil, dayanışmanın en güzel simgesidir.”

Dilber Apartmanı Halk Konut 1 Yapı Kooperatif Lideri Elif Keskin, “Halk Konut yöneticileri olarak daha önce hiç inşaat yapmadık. Hiçbirimizin kooperatif deneyimi yoktu. Önümüzde bir model yoktu. Bu modeli oluşturacaktık. Zorlandığımız, umudumuzu kaybettiğimiz zamanlar oldu ama asla pes etmedik. Biz başarılı olursak bizden sonra gelen kooperatiflerin de başarılı olacağını biliyorduk. Bu inançla çalıştık. Burada büyük bir emek, gayret ve dayanışma var. Burası bizim için bir bina değil, birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel simgesidir. Bütün bu dayanışmanın ana ruhunun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in gösterdiği samimiyetten, içtenlikten ve insani duyarlılıktan kaynaklandığını düşünüyorum. Her koşulda yanımızda olacağını bildiğimiz için onun imanına sarıldık ve tökezlediğimiz zaman daha da güçlendik. Verilen eşi benzeri görülmemiş artıştan dolayı belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye’ye örnek teşkil eden projelerden birinde yer almak bize gurur veriyor” dedi.

Halkın Konut Kooperatifi Modeli nasıl işliyor?

30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen depremde evlerini kaybeden vatandaşlar, devlet kurumlarıyla çok sayıda toplantı yaptı ancak yeterli desteği alamadı. Halkın Konut Kooperatifi Modeli, devlet desteğinden umudunu kesen depremzedelerin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yaptığı görüşmeler sonucunda ortaya çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş., EgeŞehir A.Ş. ve Bayraklı Belediyesi iştiraki BAYBEL A.Ş., İzmir’deki hasarlı, yıkılmış, yıkılma tehlikesi bulunan veya riskli binaların mevcut imar mevzuatına uygun olarak yeniden inşa edilmesini ve vatandaşların ev sahibi olmasını sağlamayı amaçlıyor. . Halk Konut Kooperatifi Modeli ile şu ana kadar 51 kooperatife ulaşıldı. Bunlardan 20 tanesi kooperatif sürecini tamamladı ve Halk Konut Modelinde katılım kuralları yerine getirilerek sözleşmeleri yapıldı. 11 kooperatifin kuruluş süreci tamamlanarak protokol taraflarıyla sözleşme aşamasına gelindi. 20 bina ise kooperatifleşme sürecinde. Böylece sözleşmeleri imzalanan kooperatiflerle birlikte 100 bin metrekare alan üzerinde 1.100 bağımsız bölümün proje ve üretim süreci başlatıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler